De Yucca kennen we in Nederland ook wel als de Palmlelie. Maar vergis je niet, de Yucca heeft geen overeenkomsten met Palmen. De Yucca komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en is dus wel wat woestijn-omstandigheden gewend. Goed om te weten, want dat betekent dus dat veel water geven niet nodig is. Handig als je van jezelf weet dat je dit nog wel eens vergeet.

De Yucca water geven

We hebben het al een beetje verklapt, maar de Yucca heeft dus niet veel water nodig. Vooral in de winter mag de grond echt wel weer goed opdrogen, voor je weer opnieuw water geeft. In de praktijk betekent dit dat de Yucca in de winter eens in de paar weken water nodig heeft. In de lente en zomer, als het warm is, dan heeft de Yucca wat vaker water nodig. Maar over het algemeen geldt voor de Yucca dat je bij twijfel beter even kunt wachten met opnieuw water geven.

De beste plek voor de Yucca

De Yucca is wel gek op licht, dus zet hem ook een plek waar minstens 4-5 zonlicht per dag komt. Als de Yucca mag kiezen, dan liever niet gelijk op een plek met direct zonlicht. Omdat hij dit vanuit de kwekerij niet gewend is, dan kunnen de bladeren verbranden. Je kan er wel voor kiezen om hem langzaam aan het directe zonlicht te laten wennen, door hem in de loop van de maand die kant op te schuiven.

Verpotten

Verpotten zal in de meeste gevallen niet nodig zijn bij de Yucca. In ieder geval niet vaak, want hij groeit niet heel snel. En anders misschien voornamelijk in de hoogte. Als je de Yucca al meer dan 3 jaar hebt staan, dan is hij er misschien wel aan toe en dan kan je hem het beste in de lente verpotten. Dan kan hij rustig herstellen. Als je hem niet wilt verpotten, kan je ook de bovenste laag potgrond vervangen met ‘verse’ potgrond. Hier kan de Yucca dan weer nieuwe voedingsstoffen uit halen.

Voeding

Eigenlijk heeft de Yucca geen voeding nodig. Handig toch? Heb je het idee dat je hem toch wat extra voedingsstoffen wilt geven, doe dit dan alleen in de lente of zomer. En zorg voor een kleine dosis, want teveel voeding kan zelfs schadelijk zijn voor de wortels.

Ziektes

Het kan bij de Yucca voorkomen dat hij een beetje ziek wordt. Heb je luizen gespot in de hoekjes van de bladeren? Dan kan je dit er het beste afwassen met wat lauwwarm water. Herhaal dit een paar keer tot je ze niet meer ziet. Zo kan je je Yucca helpen er vanaf te komen. Dat wordt gewaardeerd!

Bijzonderheden van de Yucca

Wist je dat de Yucca verre familie is van de Beaucarnea (Olifantspoot)? Nu wel! De gelijkenissen zijn ook wel te vinden, nu je dit weet.

Het sap van de Yucca kan wel giftig zijn voor huisdieren of kinderen. Let dus wel goed op of er aan jouw Yucca geknaagd wordt door je lieve katten.

Bekijk alle Yucca’s

De waardering van enjoy21green.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 40 reviews.